fbpx

Joachim Hoffmann-Petersen

Joachim Hoffmann-Petersen

Mit navn er Joachim Torp Hoffmann-Petersen. Jeg er 41 år. Min hustru og jeg har 2 børn på 9 og 12 år samt en hundehvalp – en Beagle. Vi bor i Dalum. Jeg blev læge i 2005 fra Syddansk Universitet. I 2014 blev jeg speciallæge i anæstesi og intensiv medicin. De sidste 3 år har jeg været ansat som overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen i Svendborg.

Aktiv debatør

Jeg har en lang fortid med sundhedspolitik i Lægeforeningen, herunder som formand i Region Syddanmark. I 2017 blev jeg formand for det videnskabelige selskab for anæstesi og intensivlæger. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke forventede at den post ville blive særligt eksponeret. Sådan gik det ikke, sidste år havde jeg, ifølge akademikerbladet, 646 medieoptrædender. Jeg var stort set i samtlige medier, incl Lægens Bord, Aftenshowet, DR2Deadline og Debatten hos Clement. Jeg har fået lidt af en generalprøve på den eksponering man kan få som politiker. I medierne bestræber jeg mig på at være skarp, gerne med kant og direkte på budskabet. Ikke helt sjældent betegnes jeg som bramfri.

Afsløring af regeringens “gave” til Italien

Jeg har en ganske veludviklet Bullshit-radar. Denne har givet udslag ganske mange gange det seneste år. Mest tydeligt da jeg i P1Morgen afslørede regeringens eventyr med de forældede respiratorer til Italien. Dette kostede næser til udenrigs, forsvars samt sundhedsministeren. Jeg har også påtalt den manglende faglighed i de notater, som ligger bag Socialdemokratiet og Venstres politik om rituel drengeomskæring.

Konservative- et naturligt valg

Det er grænseoverskridende at droppe 15 års klinisk karriere som læge og gå i en helt ny retning. Men jeg mener at jeg har en masse at tilbyde til Konservative og til Folketinget. Jeg har altid været meget interesseret i samfundets udvikling og har længe stemt på Konservative, så valget af parti var ret nemt. De Konservative værdier tiltaler mig. Det er et parti med mange gode folk og få forstyrrende personsager. I november udtalte jeg, at jeg ikke magtede cirkus Støjberg. Politikere skal holde sig til loven og sandheden. Ellers er prisen for demokratiet for stor.

Åbenhed giver styrke

Jeg har som læge på forskellige akutlægebiler samt i mit arbejde på de forskellige hospitaler fået en del erfaring med beredskabssituationer. Når man står i en krise (uanset størrelsen) er overblik, kommunikation og åbenhed vigtige faktorer. Åbenheden har det især været småt med det seneste år. Hvis man ikke er åben og deler oplysninger i en krise, vil man risikere at tage uovervejede panikbeslutninger. Jo større en krise er, jo vigtigere er det engang imellem at træde et skridt baglæns og genskabe overblikket, herunder sørge for, at man har adgang til tilstrækkeligt med oplysninger til at tage beslutninger. I denne kunst har Regeringen fejlet! Man har været alt for lukket, aktindsigter er systematisk blevet modarbejdet. I stedet har man forsøgt at få medier, opposition og den kritiske del af befolkningen til at holde kæft ved hjælp af floskler om folkesundhed og samfundssind. Politikere, som accepterer ca 14000 årlige rygerelaterede dødsfald, skal ikke kæfte op om folkesundhed.

Tillid er vigtigt

Oppositionen og den kritiske del af medierne har henover det seneste år mistet ganske meget tillid til Regeringen og visse myndigheder, og det er ganske forståeligt. Jo større en krise er, jo vigtigere er det at opretholde parlamentarisk kontrol og at medierne gør ”som de plejer”. Demokrati og parlamentarisme og må ikke blive ofre, blot fordi vi har en forventelig krise. Epidemiloven bør derfor tilgodese disse værdier.

Som akutlægebilslæge har jeg på nærmeste hold set hvad trafiksikkerhed – eller mangel på samme kan betyde. Jeg har rigtigt mange gode forslag til at kombinere trafiksikkerhed og trafikpolitik.

Hvordan kommer Danmark videre fremover?

Nogle restriktioner har en meget høj økonomisk og social pris og lille effekt. Eksempelvis kan man diskutere nedlukningen af efterskoler samt skolernes mindste klasser. Man kan også diskutere, hvorfor smitteopsporingen har været så presset og kaotisk under anden bølge, eller hvorfor teststrategi og kapacitet til stadighed har været under pres og forandring.

Hvor er solidariteten?

EU har ikke imponeret det seneste år. Vaccineindkøbene lader en del tilbage at ønske. Solidariteten mellem landene, eksempelvis når Italien var så presset, at der kørte lastbilkonvojer med lig, var ikke-eksisterende. Danmarks bidrag var pinligt og ynkeligt – nogle forældede respiratorer, som ikke kunne bruges. Nu er vi i en situation, hvor smittetallene er faldende, presset på sundhedsvæsenet er aftagende, men hvor vi ifølge myndighederne ikke kan lette restriktionerne på grund af især den engelske mutation. Nu har vi mulighed for at demonstrere europæisk solidaritet og hjælpe hårdere ramte lande. Men for Regeringen er solidaritet noget man udviser overfor udvalgte (egne) vælgergrupper og ikke noget man tilbyder til allierede i knæ!

Til efteråret vil de syge, de gamle og de voksne, som ønsker det, være blevet vaccineret. Børn og de unge er næppe vaccineret. Der vil således være rig mulighed for at coronaen også i de kommende år vil fylde i de politiske dagsordener. Sundhedspolitik vil desværre fortsat fylde i både erhvervspolitik, udenrigspolitik, EU-politik, økonomisk politik og så videre, og det vil nok ske i flere år fremover.

Virksomhederne skal have en hånd

Efter coronaen kommer en regning som skal betales, kunsten bliver at holde regningen så lille som muligt, undgå flere unødvendige regninger (læs minkene). Regningen bør i modsætning til, hvad Regeringen praktiserer, holdes væk fra børneværelset.

Jeg vil arbejde for at små og store virksomheder oplever en aktiv erhvervspolitik og støtte til at komme sig og få gang i økonomien og beskæftigelsen. Indtil videre er vækstpolitikken sket ved at grupper af regeringens kernevælgere har fået checks, pension og sympati. De små virksomheder har fået midlertidige hjælpepakker ofte efter restriktionerne er trådt i kraft samt tomme ord i stedet for fremadrettede reformer og politisk støtte. De selvstændige har fået en lang næse. Skatteyderne har fået unødvendigt store regninger. Det kan og skal gøres bedre.

Joachmim Hoffmann-Pedersen

Debatindlæg

Politiet forhindrer donorer i at give livsvigtige organer.

Politiet forhindrer donorer i at give livsvigtige organer.

For nogle år siden stod jeg som anæstesilæge med en hjernedød ung mand, hvis familie ønskede, at han skulle være organdonor. Men politiet sagde nej. Jeg husker stadig følelsen af afmagt og frustration. En ung mand var blevet bragt til det syge­hus, hvor jeg arbejdede...

Offentlige sygehuse laver mindre, mens privathospitaler opruster.

Offentlige sygehuse laver mindre, mens privathospitaler opruster.

Sundhedsvæsenet er i en akut krise med lange ventelister. Frit valg til privathospitaler er fint, men nogle patienter har ikke et frit valg, dem skal vi huske. Hvis man har flere sygdomme eller skal opereres for noget kompliceret er der ikke et privat tilbud. Akutte...