fbpx

Indeklima

Indeklima i Folkeskolerne.

Ifølge Realdania, er der for højt CO2 indhold i luften i 91% af folkeskolens klasselokaler!
Elever i skoler med godt indeklima kan populært sagt være ca 1 år foran elever med dårligt indeklima når de går ud af 9. klasse. Elever med dårligt indeklima klarer sig 9-15% dårligere i test, afhængig af CO2 koncentrationen.

Corona og andre luftvejsinfektioner smitter mindre ved god udluftning. Fraværet stiger derfor 5% point når der er et dårlig indeklima!

Corona og andre luftvejsinfektioner smitter mindre ved god udluftning. Fraværet stiger derfor 5% point når der er et dårlig indeklima!


Alle mennesker udånder CO2 når vi trækker vejret. Når der er mange mennesker på lidt plads og i små rum så stiger CO2 koncentrationen i luften. CO2 er normalt kendt som en klimagas, men når jeg går på arbejde som intensivlæge er det kendt som et udmærket bedøvemiddel. Hvis indholdet af CO2 er for højt går man i CO2 narkose. Det ser vi hyppigt hos patienter med KOL, bedre kendt som rygerlunger, da disse patienter har svært ved at udånde CO2. I blandt må vi lægge pisse patienter i respirator for at få deres CO2 indhold i blodet ned på et mere passende niveau.

Hvis det kniber med indlæringen hos skolebørn, kan det være på grund af for højt CO2 indhold i klasselokalet. I høje koncentrationer udløser CO2 en CO2 narkose. I lave koncentrationer hæmmes indlæringen hos børn, de bliver trætte og får hovedpine.

Det fine er at det er ret nemt at gøre noget ved, hvis man ved man har et problem, det gør man desværre ikke på de fleste skoler.

Odense Kommune og andre kommuner skal undersøge indeklimaet i alle klasselokaler og sætte ind med bedre udluftning.

Joachmim Hoffmann-Pedersen

Debatindlæg

Politiet forhindrer donorer i at give livsvigtige organer.

Politiet forhindrer donorer i at give livsvigtige organer.

For nogle år siden stod jeg som anæstesilæge med en hjernedød ung mand, hvis familie ønskede, at han skulle være organdonor. Men politiet sagde nej. Jeg husker stadig følelsen af afmagt og frustration. En ung mand var blevet bragt til det syge­hus, hvor jeg arbejdede...

Offentlige sygehuse laver mindre, mens privathospitaler opruster.

Offentlige sygehuse laver mindre, mens privathospitaler opruster.

Sundhedsvæsenet er i en akut krise med lange ventelister. Frit valg til privathospitaler er fint, men nogle patienter har ikke et frit valg, dem skal vi huske. Hvis man har flere sygdomme eller skal opereres for noget kompliceret er der ikke et privat tilbud. Akutte...