fbpx

Finland i Nato

Læs lidt om mit nære forhold til Finland.

Stort tillykke til Finland med det kommende NATO medlemskab.

Jeg har brugt nogenlunde hver sommerferie i Finland de sidste knap 20år. Det er så dejligt at de nu også kan komme under NATOs beskyttende vinger, og få garanteret deres fremtidige sikkerhed.

De kommende uger og måneder, indtil ansøgningen er godkendt i alle medlemslande, har resten af NATO et stort ansvar for at støtte Finland mod de forventede repressalier fra Rusland.

Få andre lande har de seneste 105 år, lidt så meget på grund af Rusland. Først borgerkrigen, siden Vinterkrigen, Fortsættelseskrigen og den Arktiske Krig. Konsekvenserne var enorme. Siden WW2 har Finland været nødt til at balancere deres sikkerheds og forsvarspolitik ift naboen i øst.

Efter krigen, var Finland under enorm indflydelse (som inkluderede at man fængslede politikere og officerer fordi Sovjet bad om det).

Efter Stalins død i 1953 lykkes det ved hjælp af det famøse saunadiplomati at fastslå Finlands uafhængighed. Saunadiplomatiet begyndte under en (våd) statsmiddag mellem præs Kekkonen og Kruschtjov, hvor de to blev enige om at køre til Kekkonens sommervilla og gå i sauna sammen. Mens de drak vodka, svedte og piskende sig med piskeris blev de enige om at Finland ikke skulle invaderes såfremt de holdt sig neutrale mellem USSR og NATO.

Man kunne ønske sig at saunadiplomati kunne løse flere konflikter i verden.

Og ja, svigerfar har hængt Putin og Trump op på udedasset i sommerhuset.

Joachmim Hoffmann-Pedersen

Debatindlæg

Politiet forhindrer donorer i at give livsvigtige organer.

Politiet forhindrer donorer i at give livsvigtige organer.

For nogle år siden stod jeg som anæstesilæge med en hjernedød ung mand, hvis familie ønskede, at han skulle være organdonor. Men politiet sagde nej. Jeg husker stadig følelsen af afmagt og frustration. En ung mand var blevet bragt til det syge­hus, hvor jeg arbejdede...

Offentlige sygehuse laver mindre, mens privathospitaler opruster.

Offentlige sygehuse laver mindre, mens privathospitaler opruster.

Sundhedsvæsenet er i en akut krise med lange ventelister. Frit valg til privathospitaler er fint, men nogle patienter har ikke et frit valg, dem skal vi huske. Hvis man har flere sygdomme eller skal opereres for noget kompliceret er der ikke et privat tilbud. Akutte...